Slachtoffers Burgerbevolking Thorn

 

Brigade Piron verloor 27 militairen tijdens en na de bevrijding. Er waren 8 burgerslachtoffers.

Voor deze burgers is op 18 oktober 2000 een plaquette onthuld door de toenmalige burgemeester T. Rongen aan de Wijngaard. Elk jaar tijdens de plechtigheden staan we ook stil bij de burgerslachtoffers en worden bloemen neergelegd.

 

Frans Aendekerk                                                                             28 september 1944

Frans werd dodelijk getroffen door een granaat terwijl hij naar de kelder van zijn woning vluchtte voor een aanslag van de Duitse artillerie.

Mevrouw Cober-Craemers                                                             29 september 1944  

Samen met haar familie schuilde mevrouw Cober in de kelder van hun huis op de Casino. Toen ze even naar de keuken wilde, raakte een Duitse artilleriegranaat hun woning en werd zij dodelijk getroffen. 

Martinus Willems                                                                             26 oktober 1944

Martinus is getroffen door schoten van de Belgen. Brigade Piron had een uitkijkpost boven op de molen. Martinus Willems had een stukje land aan de Baarstraat. Dat was verboden gebied. Toch was hij op zijn land aan het werk. De Belgen losten twee waarschuwingsschoten, die Willems niet hoorde, omdat hij doof was. Daarna werd er gericht geschoten en Martinus Willems overleed later aan zijn verwondingen.

Sjra Roumen                                                                                   27 november 1944

Antoon Stakenborg                                                                          27 november 1944  

Sjra en Antoon zijn beiden overleden door een granaat op het kruispunt Steegputstraat, Wal, Steeg, Eind. Ze wilden samen op het veld gaan werken, toen ze werden beschoten. De Duitse kogels waren bedoeld voor de Britse soldaten die in zaal Rulkens gelegerd waren. Stakenborg overleed diezelfde dag nog in het ziekenhuis in Maaseik. De vader van Sjra werd ook getroffen, maar overleefde de aanslag. Ook de zesjarige zoon van Antoon was in de buurt, maar de granaat die op het kippenhok van Rulkens terechtkwam, miste hem net.

Jacob Vries                                                                                         24 december 1944

Jacob is overleden door een voetmijn in het veld.

Sjef Parren                                                                                         17 juli 1945

Sjef is overleden door een handgranaat op het veld. Deze lag bij Santfort bij het kanaal.

Jozef de Renet                                                                                  16 augustus 1947

Na de oorlog lag op veel plaatsen achtergebleven materiaal: munitiekisten, granaathulzen en stukken van oorlogsmachines. Hoewel ouders het de kinderen verboden om hiermee te spelen, vond de jeugd van Thorn het vaak spannend. Zo ook de vijfjarige Jozef. Hij sloeg thuis in de Baarstraat met een hamertje op een met mortier, met dodelijke afloop.  

Bron: Van der Wielen, M.J. (2014). Na de bevrijding begon de oorlog pas echt. Thorn tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Thorn, Stichting Herdenking Bevrijding Thorn.